Aktualno

VABILO NA IZLET v soboto, 24. marec, 2018

Pečovniška koča na Grmadi 620m iz Zagrada 240m pri Celju

 

Hočemo ali nočemo, življenje gre velikokrat navkreber, zahteva napor, znojenje, vztrajnost. Sodelovanje, interakcijo, izražanje. Kdor tega ne sprejme propade, skotali se navzdol ali pa je drugim na grbi. Tako priporočam nekaj napora, vztrajnosti in cedila se bosta med in mleko in ptički bodo peli in dekleta bodo v svoje kamrice vabila... No, pa poskočni mladci ne bodo križem rok stali...

Kaj se nam torej obeta? Pečovniška koča je fascinantna zgradba novejšega datuma narejena na starodaven gozdarski način iz brun in odlično sovpada z okolico, ki jo obkrožajo gozdovi. Do nje vodi več poti, izbral sem najlažjo iz Zagrada pri Celju, gre za večinoma široko, turistično, kolovozno pot, ki se zložno vzpenja, do nje bomo potrebovali uro in pol lahke hoje. Velik del pohoda nas spremlja veličasten pogled na mogočen celjski grad. Premagati je treba le dobrih 300 višinskih metrov.

Oddaljena 10 min od našega cilja je bolj znana celjska koča, pravzaprav hotel, s smučiščem kjer se nahaja več kratkih gozdnih učnih poti, ki jih v odvisnosti od vremena in počutja lahko prehodimo.

V koči se je možno okrepčati s pijačo in jedačo, čeprav sem glavni obrok predvidel v dolini.

Prispevek za voznike je 7 EUR na osebo. Primerna oblačila in obutev glede na vremenske razmere, ki jih spremljajte po medijih.

Prehrana je dogovorjena gostišču Francl v Zagradu, zraven našega parkirišča: Pohorski lonec, ki je pravzaprav golaž, vsebuje jelena, govedino, svinjino z ješprenom, jurčki in z doma pečenim kruhom, za 6 EUR na osebo.

 Svojo udeležbo in naročilo za prehrano javite do srede, 21. marca, do 16.00h.

V soboto, 24. marca, 2018, ob 9.00h, je zbor pri Altri, na Zaloški 40.

                                                                             

Na avtocesto, v smeri Celja, Maribora do izvoza za Celje - center kjer sledimo smerokazom za Zidani most, Laško. Peljemo samo naravnost skozi center Celja v omenjeni smeri, mimo krožišča z vodometom in naslednje križišče takoj za petrolovo bencinsko črpalko zavijemo levo preko Savinje. Na naslednji strani pa takoj desno in skozi železniški podvoz do Gasilskega doma v Zagradu kjer pustimo vozila na makadamskem parkirišču.

 

                                                                    

                                                                                

LP Mirko

P. S. V primeru slabega, mokrega vremena na vzhodu Slovenije predvidevam ponovitev lahkega in prijetnega izleta na zahodu, po Napoleonovi poti iz Opčin pri Trstu, dolgega 3 – 4 ure, preko mogočnega svetišča na Vejni krožno nazaj na izhodišče v Opčinah. O odločitvi bo obveščen vsak, ki se prijavi. V tem primeru bo prehrana v že znanem lokalu v Sežani.

 


Vabilo na strokovni posvet Društva Altra: "Duševno zdravje v skupnosti"


Na sejo Odbora za zdravstvo povabljeno tudi Društvo Altra!

V četrtek, 8. 3. 2018, je v Državnem zboru potekala seja Odbora za zdravstvo, na katero je bila povabljena tudi Altra. Našo udeležbo je aktivno zastopala predsednica društva, dr. Suzana Oreški. Bili smo ena izmed dveh povabljenih nevladnih organizacij, zato si vabilo štejemo v veliko čast.

Posnetek seje je na voljo na povezavi: http://www.rtvslo.si/arhiv/seje-odbora-za-zdravstvo/174524662

 


Projekt “Vključujemo in Aktiviramo!” (ViA) se nadaljuje!

Projekt, ki ga izvajamo v sodelovanju z Javno agencijo za knjigo RS, je namenjen osebam s težavami v duševnem zdravju, z namenom pridobivanja delovnih spretnosti in kompetenc za vključevanje na trg dela. Seznanjali se bomo s slovenskim leposlovjem, pisanjem kratkih zgodb, osnovami kreativnega pisanja, ilustriranjem in urednikovanjem.

Altrina skupina, pod vodstvom pisatelja in grafičnega oblikovalca Žige Valetiča in likovnega umetnika Arjana Pregla – mentorja ilustratorskih delavnic, letos ponovno gosti številne sogovornike. Rdeča nit srečanj ostaja enaka - knjige in vse, kar je povezano z njimi: branje, pisanje, doživetja in življenje.

Vabljeni ob četrtkih, od 15.ure dalje, v Društvo Altra. Za podrobnejše informacije se obrnite na pisarno Dnevnega centra. 

Lepo vabljeni!

 


 

Zimski urnik dnevnega centra Altra Ljubljana in dnevnega centra Prevalje (spodaj). Vabljeni!


 

 


Med tednom duševnega zdravja je društvo Altra obiskala tudi ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti!

Reportažo o obisku si lahko preverete in ogledate na: http://www.mddsz.gov.si/si/medijsko_sredisce/novica/article/1966/8261/

 


Naslednji teden bomo na društvu Altra obeležili dan duševnega zdravja. Vabljeni!

PDF

 


Spoštovani člani društva,

vabljeni na izredni (volilni) občni zbor društva Altra.

2.10.2017 na sedežu društva, Zaloška cesta 40, Ljubljana.

Vabljeni!


»AKTIVEN.VKLJUČEN.ZAPOSLEN« je nov projekt Društva Altra, s področja socialne aktivacije, ki ga bomo izvajali na območju Koroško-Savinjske regije. Namen projekta je nuditi različne oblike podpore osebam, ki so brezposelne, so dolgotrajni prejemniki denarne socialne pomoči ali brez nje in se nahajajo v kompleksnih socialnih in zdravstvenih težavah in stiskah, s ciljem zmanjševanja in preprečevanja njihove revščine, socialne izključenosti, usposabljanja za ponovno vključitev v delovno okolje ter v delovno aktivnost.

Podpis pogodb na MDDSZEM, 30.08.2017


Radio Slovenija 1 je v ponedeljek 4.9.2017 v živo predvajal oddajo Med štirimi stenami, ki je bila v celoti namenjena društvu Altra. Za tiste, ki ste jo zamudili:

http://4d.rtvslo.si/arhiv/med-stirimi-stenami/174489168


 

 

Vabljeni na delavnico: Brezplačna pravna pomoč

 

Dnevni center Altra, Ljubljana

Zaloška 40,

v četrtek 27.7.2017 ob 10.00 uri.

 

Delavnico bo izvedla Sanja jablanović iz društva PIC

(Pravno informacijski center nevladnih organizacij).

 

 


 

 

Logo Altra Odbor za novosti
v duševnem zdravju
 
 
Zaloška ulica 40
1000 Ljubljana
tel: 01/544 47 61
e-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.