Pogosta vprašanja

Enote društva Altra se nahajajo v Ljubljani in na Prevaljah. Stanovanjske skupine pa imamo v Ljubljani, Senožetih pri Ljubljani in na Prevaljah.
Programi društva Altra so brezplačni, izjema so stanovanjske skupine pri katerih je pogoj za vključitev urejeno doplačilo.
Vključitev v programe je prostovoljna in odvisna od vaših želja in potreb.

Število mest v stanovanjskih skupinah se spreminja, prosimo, da nas kontaktirate.

Storitve in programi društva Altra so brezplačni in prostovoljni, če se oseba strinja jo brez težav lahko pospremite k nam na pogovor. V nasprotnem primeru ste dobrodošli na pogovor svojci z namenom informiranja in opolnomočenja svojcev.
V programu zagovorništva vam lahko ponudimo brezplačno svetovanje v zvezi z vašo težavo in po potrebi pomagamo napisati pritožbo.
V društvu poteka več psihoedukativnih delavnic, predlagamo, da nas pokličete (01 544 47 60) in se odločite katere delavnice bi se želeli udeležiti.
Nadzorovana obravnava se izvaja skladno z Zakonom o duševnem zdravju. Eden izmed pogojev, je tudi, da je bila oseba večkrat hospitalizirana v psihiatrično bolnišnico proti svoji volji. Glede na to, da se je vaš sin prvič zdravil v bolnišnici, drži, da nadzora ne potrebuje. Zagotovo pa ga je smiselno vključiti v dejavnosti, ki se izvajajo v sklopu naših programov, saj bo tako hitreje okreval.
Najprej je potreben zdravniški pregled pri specialistu psihiatrije, da ugotovi, kaj se dogaja z vašo mamo in bo presodil o nadaljnji obravnavi. Osebna zdravnica vaše mame naj izda napotnico za psihiatrični pregled.
V vseh naših programih vključujemo osebe z osebno izkušnjo. Prostovoljci so kot izvajalci nekaterih aktivnosti v programih izjemno dragocena pomoč.
Na društvu se zavedamo da je zaposlitev oz. delo najboljša rehabilitacija za naše uporabnike. Tako že vrsto let omogočamo našim uporabnikom ali drugim osebam s statusom invalida dela preko programa Javnih del v sodelovanju z Zavodom RS za zaposlovanje. Našim uporabnikom omogočamo tudi vključitev v usposabljanje na delovnem mestu znotraj programa Zaposlitvene rehabilitacije.