Altrin bilten SVETILNIK in Razpis za umetniški natečaj za naslovnico SVETILNIKA 2023

SVETILNIK je uporabniški bilten Društva Altra, ki ga v celoti ustvarjajajo uporabniki Dnevnega centra društva Altra. Bilten izhaja enkrat letno v decembru, uporabniki pa ga samostojno ustvarjajo skozi celo leto.  Je osrednje glasilo obiskovalcev in uporabnikov društva Altra, v katerem zbiramo umetniške prispevke v obliki pesmi, esejev, kratkih zgodb, opisov dogodkov, potopisov, recenzij umetniških dogodkov, izpovedi, citatov, aforizmov, misli, fotografij, slik in drugih vizualnih izdelkov.

SVETILNIK je izpovedni glas društva Altra in njenih uporabnikov in je namenjen predstavitvi dela uporabnikov, opolnomočenju in dvigovanju samozavesti uporabnikov, ustvarjanju, branju, pisanju, slikanju, šivanju, fotografiranju … kot pomoč pri okrevanju in upravljanju z duševnimi motnjami ter vključevanju in gradnji skupnosti uporabnikov, svojcev, prijateljev in lokalne skupnosti. Cilj biltena je predstaviti pomen duševnega zdravja, blažiti stigmo, informirati o obvladovanju dejavnikov tveganja, spodbujati prepoznavanje duševnih težav in stisk ter seznanjati, kam se obrniti po ustrezno pomoč.

S svojo izpovedno močjo predstavlja tudi ključno komunikacijsko orodje za ozaveščanje strokovnih in splošnih javnosti, predstavitev dela in aktivnosti Društva Altra in njenih socialno varstvenih programov: Stanovanjske skupine, Svetovalnica, Zagovorništvo in Dnevni center, izobraževanje študentov socialnega dela in drugih družboslovnih smeri, vzpostavljanje dialoga z mnenjskimi voditelji stroke in javnih institucij in dvig prepoznavnosti Društva Altra.

Razpis za umetniški natečaj za naslovnico SVETILNIKA 2023

Letos bo v društvu Altra izšla že 12. številka SVETILNIKA. Razpisali smo Umetniški natečaj za naslovnico biltena SVETILNIK 2023 in povabili uporabnike, da prispevajo slikarska dela, risbe in fotografije, ki jih bomo sprejemali do 15. 10. 2023. Tema umetniških del je SVETLOBA.

Svetloba kot vir življenja kot pozitivno vodilo na življenjski poti, kot jutranji žarek, ki nas prebudi ali sončni zahod, ki nam vzame dih. Najpomembnejši izvor naravne svetlobe je sonce, ki blagodejno vpliva na organizem in um. Obsijani s soncem smo bolj ustvarjalni, aktivni, v ravnovesju s seboj, ljudmi in naravo. Naša notranja svetloba ostaja skrivnost, ki jo bodo še desetletja reševali fiziki, saj je svetloba elektromagnetno valovanje.

Pogoji sodelovanja v Umetniškem natečaju za naslovnico SVETILNIKA

Uporabnike smo pozvali, da sodelujejo z enim, dvema ali največ tremi deli. Ocenjevalna komisija bo sestavljena iz uporabnikov, zmagovalno umetniško delo bomo objavili na naslovnici SVETILNIKA. Dela, ki se bodo uvrstila na drugo in tretje mesto natečaja, bodo objavljena v 12. številki SVETILNIKA, ne spletnem mestu Altre ter v Altrinih družbenih medijih.

Umetniška dela sprejemamo do 15. 10. 2023 na elektronskem naslovu dcaltra@gmail.com ali z osebno predajo v Društvu Altra, Odbor za novosti v duševnem zdravju na Zaloški 40 v Ljubljani. Več informacij z veseljem nudimo na telefonskih številkah 01 542 55 54 in 041 431 184. Prvim ustvarjalcem prispevkov smo že podelili častna priznanja za ustvarjanje SVETILNIKA, za navdih in motivacijo, ki jo s svojo zgodnjo zagnanostjo nudijo ostalim avtorjem.

 

 

 

 

 

Sorodne vsebine

Altra

Gozdna kopel v Mežiški dolini

Društvo Altra – enota Prevalje bo v okviru operacije LAS-a Mežiške doline od 15. do 17. 9. 2023 izvedla tabor Gozdne kopeli na Ekološki kmetiji

Altra

Poletna umetnost v Cekinovem gradu

V Poletnem urniku društva Altra prilagodimo aktivnosti svojih uporabnikov, se držimo sence, nikoli pa ne pozabimo na kulturo in umetnost. 11. 8. 2023 bomo obiskali

Kraški rob je šel v cvet Foto: @maks_muc
Altra

Poletni urnik v Dnevnem centru Altre

POLETNI URNIK – DNEVNI CENTER, SVETOVALNICA in ZAGOVORNIŠTVO ALTRA 2023 Program omogoča kakovostno preživljanje prostega časa polnoletnim osebam s težavami v duševnem zdravju.