Poletna umetnost v Cekinovem gradu

V Poletnem urniku društva Altra prilagodimo aktivnosti svojih uporabnikov, se držimo sence, nikoli pa ne pozabimo na kulturo in umetnost. 11. 8. 2023 bomo obiskali Cekinov grad v Tivoliju in razstavo Kruha in iger: Slikarstvo Toneta Kralja 1941–1945. Po razstavi nas bo popeljala kustosinja Tina Fortič Jakopič. Posebno pozornost bomo namenili restavrirani sliki Toneta Kralja Panem et circenses, 1942 ki so jo odkrili na zadnji strani slike Streljanje talcev, 13. 10. 1942 in je bila premazana s sivo barvo. V zahtevnem projektu je sodelovalo več strokovnjakov iz različnih ved; konservatorsko-restavratorske, umetnostnozgodovinske in zgodovinske stroke, ki so s skupnimi močmi analizirali, interpretirali in restavrirali sliko. V Muzeju sodobne in novejše zgodovine so sliko Panem et circenses postavili v kontekst širšega umetnikovega opusa in vključili dela iz drugih muzejskih zbirk. Ogled razstave bo razkril delo in življenje večkrat prezrtega avtorja iz prve polovice 20. stoletja, ki smo ga bolj poznali iz cerkvenih poslikav na Primorskem.

Prijave na obisk ogleda razstave zbiramo do četrtka, 10. 8. 2023 v Dnevnem centru ali na mail dcaltra@gmail.com.

Vabljeni!

 

Sorodne vsebine

Altra

Gozdna kopel v Mežiški dolini

Društvo Altra – enota Prevalje bo v okviru operacije LAS-a Mežiške doline od 15. do 17. 9. 2023 izvedla tabor Gozdne kopeli na Ekološki kmetiji

Kraški rob je šel v cvet Foto: @maks_muc
Altra

Poletni urnik v Dnevnem centru Altre

POLETNI URNIK – DNEVNI CENTER, SVETOVALNICA in ZAGOVORNIŠTVO ALTRA 2023 Program omogoča kakovostno preživljanje prostega časa polnoletnim osebam s težavami v duševnem zdravju.